Milanović: “Non-paper” o BiH je “big shit, mislim da u Ljubljani nisu baš tako zalupani”

Zoran Milanovic

„Nema govora o raspadnu BiH, samo treba ostvariti i zaštititi prava Hrvata, a Hrvatska do Drine i Srbija do Une je glupost“, rekao je predsjednik R Hrvatske Zoran Milanović. “Posebno je naglasio da “kada je u pitanju” mirni razlaz” u BiH to je toliko neozbiljna i opasna tema da je ne treba stavljati čak ni na ‘non-paper’, pa tko god to napravio.”

Odgovarajući na novinarsko pitanje da komentira tzv. “non-paper,”  J. Janše o podjeli BiH, hrvatski predsjednik Zoran Milanović kaže ne zna da li je autor “non-papera,” Janez Janša, ali da je “taj papir big shit.”

Milanović ipak nije demantirao postojanje “non-papera, samo je poručio “prste dalje od BiH”, ne objasnivši na koga se takva imperativna poruka odnosi, kome je upućena.

Polazeći od toga, moglo bi se zaključiti da Milanović zna puno više nego je rekao,  hrvatski predsjednik  je uvijek dobro obaviješten o svemu, a izjave daje u nastavcima, tek na inzistiranje novinara, kao ovaj put na obilježavanju 100-te godišnjice “Proštinske bune,” u Istri, jednog od prvih antifašističkoj ustanaka u Evropi.

No, ipak je našao za shodno pohvaliti Janšu, koji ga je “ponekad znao iznenaditi konstruktivnim stavovima”, kao kada je rekao da bi „Hrvatska trebala u Schengen- da se olakša Sloveniji.” Za Milanovića je to bila “logična izjava.”
A dolazi li non-paper o  BiH od Janše, Milanović je ponovio da “ne zna”, ali i zagonetno dodao da bi „htio poručiti: Prste dalje od Bosne.”

Je li ova poruka “prste dalje od BiH”, čitajući između redaka, možda ipak i odgovor kome je namijenjena? Možda baš onima u Ljubljani, za koje se Milanović nada da “nisu baš tako zatucani.” Što bio mogao biti  i odgovor na pitanje, koje muči cijelu regiju: Tko je napisao zlosutni  “non-paper.” Onaj na koga sumnja cijela Evropa, a slovenski mediji svaki dan objavljuju nove dokaze da je to upravo Janez Janša?

Kako se sve raskrinkava ovih dana sa ‘non-papersima’ , tako se pokušava zakuhati i dovesti do apsurda sa non paperom. Večernji list je odmah optužio političko Sarajevo, zatim tradicionalno Željka Komšića da je autor „non-papera“. To je bilo evidentno padanje u očaj zbog nemoći da se nađe čak i pristojna laž kao izlaz iz ove situacije.

Nakon toga Edi Rama je optužio upravo Zorana Milanovića da je on autor „non-papera“. Bio je to podli udarac i Ramin dodatak programiranom haosu. Sve samo da bi zaštitio Janšu. Zašto?

Čeka se samo kraj ovih podlosti, koje mogu završiti samo sa brojnim i haotičnim lažima. Da svi kažu kako su nevini. Jer se oko Bosne uvijek kao zadnji argument  uvedu u igru brojne laži. Koje se zatim kloniraju u neviđenim količinama da bi se ključnim činjenicama zameo trag.  Sve to da bi zapadni lideri SAD, Kanade, Njemačke bili dovedeni u zabludi i odustali od konačne istine ko su tvorci haosa oko Bosne i Hercegovine.

Sigurno je da je Milanović svjestan odakle su laži krenule i protiv njega.