Oni bi da odnesu Srebrenicu iz Bosne

Oni bi da odnesu Srebrenicu iz Bosne

Krajnje je vrijeme da Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko ili neko ko je iznad njega odgovori građanima BiH i komšijama u regionu – Da li je nemoguća država BiH ili su nemogući entiteti, prevashodno genocidni entitet RS?

Janšin i hrvatski non-paper su otkrili jednu trodecenijsku igru protiv Bosne i Hercegovine. Danas neprijatelji BiH izbijaju iznova na svjetlo istine. U nadljudskoj odbrani, desetine hiljada bosanske mladosti su dali živote ili sakaćeni braneći zadnjim atomima živote i čast svojih bližnjih i svoju jedinu domovinu.

Sve danas dobija drugačiji smisao. Svi lažni ljudi i svi lažni prijatelji su pred našim vratima. Koliko li je samo kleveta i laži pretrpjela ova Bosna i njeni patrioti? Nije li vrijeme da se zaustavi Dodik?

Dokle ćemo svi mi koji volimo svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu trpiti sve učestalije i drske, provokativne i prijeteće poruke Milorada Dodika, aktuelnog Predsjednika Predsjedništva BiH, koji predstavlja i vodi državu i tvrdi da je država BiH nemoguća, da će se raspasti, pa kada mu to odgovara u tandemu s Čovićem čini sve da se to i dogodi.

Hoće li se iko od odgovornih naći da mu začepi usta i da ga zaustavi? Postoji li igdje u svijetu da prvi čovjek države, koja ga debelo plaća, od koje živi, radi protiv svoje države i sve čini da je uništi i dadne kao dar i miloštu nekoj drugoj državi.

Dodik bi da se odvoji. Da sa sobom odnese grobnicu genocida u Srebrenici – Potočarima. Da sa sobom odnese svo zlo koje je svijet vidio svojim očima.

Više od dvije hiljade masovnih grobnica je u Republici Srpskoj. Samo u Krajini ih je Jasmin Odobašić naveo hiljadu u svojoj knjizi. I Dodik bi da to odnese iz BiH. U temeljima RS su kosti Bošnjaka. Presuđen je čitav vojni i, politički vrh Republike Srpske. Doživotno je u zatvoru politički vođa Radovan Karadžić, Radoslav Brđanin, Biljana Plavšić,  i vojne vođe Ratko Mladić i desetine njegovih generala  je završilo iza rešetaka. Dodik bi mirni razlaz sa svim tim presudama međunarodnih sudova. Svjetskog suda pravde koji je presudio da su Vojska RS i policija napravile genocid. I sa presudama Tribunala za strašno zlo nad bošnjačkim i hrvatskim komšijama. Oni bi mirni razlaz sa svojom historijom krcatom zločinima protiv čovječanstva.

U svom destruktivnom pohodu na BiH, uz bezrezervnu podršku Srbije i Hrvatske, Dodik i Čović nisu zaustavljeni ni sankcionisani, pa su napravili više koraka dalje, došli do Janše u Sloveniji i Orbana u Mađarskoj, a uz pomoć njih i do njihovih istomišljenika u EU, od kojih očekuju da podrže njihove planove. A to nisu samo težnje i puste želje srpskih i hrvatskih separatista, već strategija Srbije i Hrvatske za koji se u svijetu lobira i na kojoj se istrajno radi. To potvrđuje i papir koji je ovih dana (pred predsjedavanje Slovenije EU) lansirao u eter premijer Slovenije Janez Janša, kojim se predviđa završiti proces raspada Jugoslavije i to po planu Miloševića i Tuđmana, podjelom BiH između Srbije i Hrvatske, modificiran pripajanjem entiteta Rs Srbiji, kao kompenzacija za odlazeće Kosovo, koje bi se pripojilo Albaniji. A vlasti entiteta Rs bi se odrekle dijela otetog bh teritorija koje gravitira Hrvatskoj, da se zadovolje apetiti Hrvatske i kompletira tzv. Herceg Bosna.

Oni Evropljani koji bi uz njih stali htjeli bi da u historiju srama uđe da se etničko čišćenje, tačnije istrebljenje jednog naroda nagradjuje faktičkim stanjem. Da se progoni čitavog naroda  isplate.

Nije BiH nemoguća država, kakvom je Predsjednik Predsjedništva BiH Milorad Dodik nekažnjeno predstavlja i najavljuje njen raspad. Neodrživi su entiteti. Ime Bosne spominje se u samostanima iz 317. godine i vremena Rimskog carstva.   Država BiH je geopolitička cjelina od Srednjeg vijeka do danas. Između 1180 i 1463. bila je nezavisna kraljevina, od 1580. do 1878. ejalet u Osmanskom carstvu, od 1878. do 1918, u sastavu Austro-ugarske, a od 1945. do 1992. federalna republika SFRJ. Dolazili su i prolazili stranci ali je uvijek bila Bosna. Nemoguć je i neodrživ u bilo kom formatu entitet RS uspostavljen Dejtonskim sporazumom, jer je nakon počinjene agresije iz Srbije instaliran na okupiranom i etnički očišćenom teritoriju od Hrvata i muslimana – Bošnjaka, koji su protjerani sa svojih ognjišta i nad kojima su počinjeni strašni zločini, uključujući priznati zločin genocida u Srebrenici i još nepriznati u više bh gradova.

Ko u svijetu može priznati kao samostalnu državu entitet stvoren na genocidu? Kako zamisliti državu u kojoj na zidovima službenih prostorija, na mjestu gdje je za Jugoslavije bila slika Tita, stoje slike osuđenih ratnih zločinaca, zagovornika i izvršioca genocida, Radovana Karadžića, Ratka Mladića?…A Dodik i Srbija upravo to hoće i zagovaraju. Da li će im pravni sitem ovog civilizacijskog vremena to dopustiti?

Istina, Dejtonska BiH nije dovoljno funkcionalna država, ali je takva jer je takva napravljena u Dejtonu. Ovakva BiH, koju su u Dejtonu podijelili, navukli joj luđačku košulju, odredbama Dejtonskog sporazuma vezali ruke i noge, ne može biti efikasna. Takvo stanje Srbija i Hrvatska koriste preko Dodika i Čovića i njihovih separatista da onemoguće rad državnih organa i institucija, državu predstave neodrživom i preko svojih lobija u svijetu obezbjede podrški za njenu podjelu i formiranje separatnih država.

Hoće li Međunarodna zajednica konačno nešto učiniti da se Dejtonsko ustrojstvo BiH promjeni i poboljša, da se od države napravi funkcionalna jedinstvena, multietnička i građanska BiH? Hoće li EU, pa i SAD konačno shvatiti specifičnosti Dejtonskog uređenja BiH i pomoći joj da uđe u EU i pristupi NATO savezu?

Prekrajanje granica vodi u sunovrat. Rak rana BiH, EU i Evrope je Republika Srpska, jer je izvor sukoba, produkt genocida i takva nema i ne može imati budućnosti. Ako to do sad nije shvaćeno u EU, onda moramo biti zabrinuti za sudbinu EU. Jer naučili smo: Sva carstva propadaju, a Bosna imenom svojim sa Bosancima ostaje.

(Zijad Bećirević)