Opštinski vijećnici Novog Sarajeva – sjednite jedan

Nihad i Japanka

Evo, upravo čitam, evo baš sada, na portalu sport1: „Općinsko Vijeće Novo Sarajevo je reklo NE prijedlogu da se naziv ulice „Zvornička“ preimenuje u ulicu Ivice Osima.Ovu vijest je potvrdio na svojoj zvaničnoj stranici Srđan Srdić, vijećnik u općini Novo Sarajevo, koji je i pokrenuo incijativu.

Srdić je objavio videozapis kojeg donosimo u nastavku gdje se može čuti koji su sve vijećnici bili protiv ovog prijedloga.

Tuga me neka obuze… Sjetih se radosti i sjaja u očima Japanke koja je sa suprugom maksuz došla da bodri našu reprezentaciju protiv Argentine na historijskoj utakmici Mundijala 2014. u Brazilu.

Oko vrata imala Željin šal, a u rucu Osimovu sliku… Meni suze na oči i sada krenu..Kao i onda..U silnoj gužvi je ipak njen suprug napravio fotografiju za sjećanje…
Gospoda vjećnici Novog Sarajeva koji su kao suzdržani jer se nije poštivala procedura (kakvo sramno objašnjenje) nisu ni mahalaši, a kamoli uvaženi građani velikog Sarajeva. Da jesu davno bi skužili koja je univerzalna i svjetska faca Ivica Osim i koliko se i po njemu Sarajevo i Bosna poznaju.

Reći ću neke moje goleme riječi…Garantujem svim svojim, reći ću i životom, evo sada, da je Ivica Osim podigao slušalicu i nazvao Japan i rekao da nam treba 100 hiljada vakcina, dobili bi ih sljedećeg dana. I ne bi trebalo, gospodo vijećnici, da vam se vaši stranački lideri brukaju i podanički sramno dočekuju Vučića na aerodromu kao heroja. To je jedna od najvećih sramota koje smo doživjeli od 1992. godine, nakon postavljanja naše zastave Republike Bosne i Hercegovine ispred zgrade UN.

I za to je odgovorno političko Sarajevo koje predstavljaju ovi i ovakvi vjećnici.

Nekoliko noći prije čujemo našeg Ivicu Osima kako govori o ljubavi prema Sarajevu: „Gdje god odeš Sarajevo te čeka. Sarajevu pripadaš, Sarajevo je nešto posebno, tvoje“.

Onim koji su glasali protiv i bili suzdržani da naš Švabo ne dobije svoju ulicu u svojem Sarajevu želim da im se procedura ne ispoštuje kada im bude bilo najpotrebnije.

Austrijski grad Graz daje ulicu velikom Ivici Osimu. Ma šta vaša skupina vijećnika nadalje bude uradila, Sarajlije će čekati da donesete odluku po proceduri. Oni ipak znaju šta je vrijednost glavnog grada.