Schmidt je politički licemjer koji radi protiv stavova Bundestaga

Vrh Vlade Hrvatske sastao se danas na marginama Strateškog foruma na Bledu sa visokim predstavnikom u Bosni i Hercegovini Christianom Schmidtom prilikom čega su razgovarali o aktuelnim izmjenama Izbornog zakona.

Inače, Bledski strateški forum (BSF) održava se pod nazivom “Vladavina moći ili moć prava”

Nedavno se Schmidt žalio na pritisak Vlade Hrvatske da mijenja Izborni zakon jedne nezavisne države. Je li se Schmidt na Bledu ministrima Vlade i premijeru Andreju Plenkoviću žalio na pritisak koji vrše na njega. Naravno da nije. On više liči na nekog lobistu HDZ-ova Hrvatske i BiH nego li na ozbiljnog visokog predstavnika.

Pitanje je zašto Schmidt pristaje da bude hrvatska marioneta?  

Hrvatska se grubo mijesa u unutrašnje stvari BiH, a kao potpisnica Dejtonskog sporazuma krši svoju ugovorenu međunarodnu obavezu tako što ugrožava svim sredstvima političku nezavisnost Bosne i Hercegovine za koju se obavezala da će je postivati Članom Prvim  Dejtonskog sporazuma.

Zašto je Schmidt definitivno servilan do poniznosti prema HDZ-u Hrvatske? Za koje zasluge je Hrvatska odlikovala Schmidta? Posebno u obrazloženju piše  “promicanje vanjskopolitičkih interesa Hrvatske”.

Kada je u avgustu prošle godine Christian Schmidt upitan da li će se odreći odličja “Red Ante Starčevića”, kojeg dijeli sa ratnim zločincima Jadrankom Prlićem i Dariom Kordićem, dao je neočekivan odgovor: “Neka njima oduzmu odličja”, rekao je, odbijajući tako da izađe iz reda u kojem su dvojica pravosnažno osuđenih ratnih zločinaca.

Schmidt ne okolišava. Njegov politički kriminal u BiH je otvoren i on ga provodi bez imalo odgovornosti. Kao bivši član Odbora Bundestaga za prijateljsku saradnju sa Hrvatskim Saborom, kao dobitnik odlikovanja “Red Ante Starčevića” nije se dvoumio pokazati svoju odanost HDZ-ovima u Hrvatskoj i BiH i otvoreno dijeliti jednu državu, za čije dobro se zakleo da će djelovati. On sve krši svojim ponašanjem. “Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?”

Nakon što je odustao od promjene Izbornog zakona samo mjesec dana uoči izbora, najavio je promjene Ustava Federacije, što nije u njegovoj nadležnosti. Ako to uradi biće potpuno nezakonito i neodgovorno. Ima li on svoje pravne savjetnike u OHR-u i poštuje li njihovo mišljenje?

Schmidt sve više podsjećaju na privatnog lobistu, nego li na zvaničnika delegiranog od evropskih i svjetskih institucija. Za razliku od stavova politike Njemačke, Schmidt ovdje radi suprotno. Suprotno od stavova Bundestaga i Vlade Njemačke.

Početkom jula, prije samo malo više od mjesec dana, glasovima socijaldemokrata, liberala i Zelenih kao stranaka vladajuće koalicije, te demokršćanske Unije CDU/CSU prihvaćena i rezolucija pod nazovom: “Pružiti podršku Bosni i Hercegovini na putu u bolju budućnost”, kojom se od vlade traži intenziviranje angažmana u BiH. U rezoluciji zastupnici Bundestaga traže da se Vlada Njemačke na razini Europske unije založi i za to da se osobe, institucije i poduzeća koje “potkopavaju suverenitet, teritorijalni integritet i ustavno-pravni poredak BiH” podvrgnu sankcijama.

Posebno se spomenulo nacionalističko djelovanje Milorada Dodika i Dragana Čovića “koje je usmjereno uništenju BiH kao države i domovine različitih naroda”.

U njoj zastupnici Bundestaga od političkih vođstava Srbije, “također i s pogledom na aktualne pregovore o članstvu u EU”, kao i Hrvatske, traže izričito distanciranje od nacionalističko–separatističkih snaga u BiH.

Kako je onda moguće da nakon ovakvih stavova Bundestaga u Bosni i Hercegovini jedan njemački političar radi suprotno i čini sve da ovu državu podijeli i iznutra razori?

Christian Schmidt je bio član Bundestaga 31 (trideset i jednu) godinu, sve do prošlog jula. Kakva je igra u pitanju pa Schmidt može, bez ozbiljnog i direktnog upozorenja njemačkog Bundestaga, mijenjati političku agendu i okrenuti je naglavačke?

Političko licemjerje? Dvoličnost?

Pogledajmo sada druge činjenice.

Odjel u Službi za vanjske poslove EU, kojim rukovodi Angelina Eichhorst namjeravao je u dokument o Bosni i Hercegovini uvrstiti preporuku koja, suštinski, podrazumijeva stvaranje treće izborne jedinice u Federaciji BiH. To je već dokazano, objelodanjenim njenim razgovorima sa  njemačkim članovima Evropskog parlamenta.  

To je ovo što radi Christian Schmidt. Uz Eichhorst, koja je bila odani lobist HDZ-a,  dobili smo svojevremeno Matthewa Palmera, kao američkog izaslanika za Zapadni Balkan. Bodo Veber rekao i da je Matthew Palmer, prikačen na Eichhorst, potpuno nelegitimni predstavnik SAD-a i Bidenove administracije.

Po inicijativi Dine Titus, 19 zastupnika iz Kongresa SAD pisalo je državnom sekretaru Antonyju Blinkenu, tražeći da administracija Joe Bidena udvostruči napore na konsolidaciji demokratije i promovisanju integracije Zapadnog Balkana u zapadnu Evropu.

„Puna integracija Zapadnog Balkana u transatlantsku zajednicu trebala bi biti prioritet za SAD dok radimo na jačanju naših savezništava širom Evrope i borbe protiv uticaja autoritarnih režima, uključujući Rusiju i Kinu“, navodi se u pismu.

Kongresmenka Ann Wagner, zamjenica člana Komiteta za vanjske poslove Predstavničkog doma, i kongresmenka Susan Wild, su predstavile Zakon o pridržavanju Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji će poslati jasan signal pred oktobarske izbore u BiH. Wagner navodi kako ponašanje nekih zvaničnika u BiH koje opisuje „destabilizirajućim i antidemokratskim”, kao i „destruktivni utjecaj Rusije” prijete potkopavanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i stabilnosti BiH. Komitet za vanjske poslove usvojio zakon, SAD spremaju još oštrije sankcije protivnicima BiH.

Hvala Bogu da ovdje više nema diplomate Gabriela Escobara? On je izjavljivao da je građanska BiH moguća tek kada BiH uđe u EU. Nažalost, američki ambassador u BiH Michael Murphy se založio za izmjene Izbornog zakona BiH, te podržao Schmidta u nametanju izmjena koje će zasigurno etnički betonirati podijelu ove države.

Ako nametne izmjene Ustava FBiH i Izbornog zakona Schmidt će poniziti predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michella i Predsjedništvo BiH i sve političke čelnike koji su se sa Michellom dogovorili u Briselu. To bi bilo još veće poniženje od onoga što je o njima rekao u Goraždu. A radi onakve izjave i u Njemačkoj i u EU bio bi smijenjen po hitnom postupku. Ali, Bundestaga i Vlade Njemačke kao da se ne tiče njegova zalutala politička ovca.

Po čemu su politički diktati EU i SAD različiti od ruske politike koja podržava Čovića i Dodika u rušenju Bosne i Hercegovine? Zapadu ni Rusi nisu strašni koliko su to bosanski muslimani.  Dok predsjednik RH Zoran Milanović priča o hrvatskom partnerstvu sa Dodikom, koji ne krije da mu je cilj otcjepljenje RS od BiH i svako malo trčkara kod Putina ili u BiH zastupa ruske stavove, Plenković i Scmidt glume na Bledu francuske sobarice.

Događa li se ovo slučajno? Nije slučajno. Ovako se održava status quo u BiH i maskiraju ‘zadnje namjere’ da jedna država u Evropi, sa malom muslimanskom većinom, bude u invalidnom stanju i pod stalnim tutorstvom. Nešto slično su izjavljivali Richard Holbrook, general Jacques Klein i drugi u ‘napadima’ iskrenosti.

Dakle šta konačno u BiH hoće licemjerna “zapadna” politika, oličena u djeliteljiu BiH Christianu Schmidtu? Tutorstvo nad Bošnjacima, jer su opasni. A opasni su rođenjem, jer su muslimani ! Tako jadne predrasude prema civliziranom narodu Bošnjaka niko nije mogao očekivati.