Turković, Schmidt i virusi kod Hrvata

Turković, Schmidt i virusi kod Hrvata

(Tekst je objavljen prije tačno dva mjeseca, uoči dolaska visokog predstavnika Christina Schmidta)

Dubrovnik Forum predstavlja nastavak očajnog odnosa Hrvatske prema BiH. Danas, u subotu 10. jula, na skupu se održavaju tri diskusije, na temu geopolitike u svijetu nakon pandemije, političke situacije na zapadnom Balkanu te ekonomskog razvoja na tom području kroz Evropsku uniju i inicijative ‘Tri mora’ i ‘Kina 17+1’.

Iako je pozvana ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković neće govoriti o temi zapadnog Balkana na 2. panelu. Začudo govorit će na 1. panelu o globalnoj pandemiji. Pa koga interesuje njeno mišljenje ili stav BiH o globalnoj pandemiji? Upravo na tom momentu nova prevara hrvatske politike prema BiH postaje očigledna. Riječ i o ciničnom otvorenom podsmjehivanju ovoj državi.

Ministrica Turković je prošlih dana posjetila SAD. Nepoznato je da li se sastala sa bilo kojim službenikom administracije. Vidjeli smo je na fotografijama sa nekim kongresmenima.

Vijesti kažu da se susrela sa Rafi Gregorijanom, bivšim neslavnim službenikom u BiH?

Nije se uspjela sastati sa Matthew Palmerom prije njegovog dolaska u BiH radi brifinga o ključnim pitanjima ove države. Šta je bila svrha tog putovanja i bajagi lobiranja? Sve to, nažalost, izgleda samo kao stvaranje iluzija da se nešto radi.

Ministrica, očito nije željela ići na ovaj Forum ali su njeni šefovi Šefik Džaferović i Željko Komšić bili drugačijeg mišljenja.

Prije nje je pozvan i ugodno se smjestio budući visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt. Na scenu BiH stupit će 2. augusta. Svi se u BiH pitaju hoće li u njegovoj glavi i srcu biti mjesta za Bosnu pored onih otužnih hrvatskih odlikovanja?

Misleći ljudi u BiH se pitaju šta, dakle, na Dubrovnik Forumu radi budući visoki predstavnik Schmidt? Hoće li ga Hrvati nadolmiti i indoktrinirati svojim neevropskim idejama? Zar nije Schmidt trebao da prvo posjeti BiH i temeljito popriča sa akterima bh. političke scene?

Ako će Schmidt o nama pričati na forumima u susjedstvu, a bez nas, onda je to najlošiji mogući početak mandata. Znači da mi nismo dorasli da govorimo u svoje ime, pa će o konstitutivnosti i legitimnom predstavljanju oni pričati o zapadnom Balkanu bez nas? Sam dolazak na skup je diplomatski netaktičan. Dok se u Berlinu pričalo o minischengenu Schmidt je došao u Dubrovnik. Ne zna se ko ga je delegirao i u čije je ime tamo trebao govoriti. Možda o pandemiji kao i naša ministrica Turković? Naravno da je trebao odbiti doći jer je izbor država na tom forumu potpuna degradacija BiH i svih drugih zemalja koje nisu pozvane a debatira se o njima. Schmidt odmah treba da zna da je već sada najveći dio BH javnosti razočaran ovakvim njegovim pristupom?

Napominjem na najavu kancelarske Angele Merkel da na “Berlin procesu neće biti političkih tema”. A valjda će o ključnim političkim temama raspravljati po mondenskim ljetovalištima. Pa i u Dubrovniku. I bez onih o kojima raspravljaju.

Hoće li Schmidt danas 10. jula uz pridruženu ministricu Turković sa hrvatskim domaćinima razgovarati o ratificiraju ugovora o granici Hrvatske (EU) i BiH? O odlaganju nuklearnog otpada u Trgovskoj Gori, na granici BiH? O kineskoj investiciji u Pelješki most i blokadi morskog puta BiH? Užasnom postupanju prema migrantima, njihovom brutalnom premlaćivanju i masovnom vraćanju u BiH, iako ovdje dolaze iz EU, tačnije Grčke? Hoće li govoriti o krijumčarskom stilu polaganja plinovoda ispod Save?

Hrvatska, usprkos međunarodnom Sporazumu o sukcesiji neće da vrati imovinu Bosne I Hercegovine u Hrvatskoj vrijednu milijarde maraka.

To je posebna i tragična priča otvorenog ponižavanja ove države.

Itd… Itd…

Znaju li u Hrvatskoj da se po nekim evropskim glavnim gradovima ne prestaje govoriti o njihovoj dvoličnosti prema BiH. Zna li, recimo Schmidt sve ove užase hrvatske politike prema Bosni I Hercegovini? Zna li za poraze hrvatske politike u NATO-u, kada je teški šamar-lekciju primio predsjednik Zoran Milanović. Šta Schmidt misli o hrvatskom non-paperu koji je nadmoćno odbijen od slobodoumnih članova Evropskog parlamenta?

Ili Schmidt zna samo ono što mu oni govore: Da je Hrvatska najveći zagovorniku EU integracija, najveći prijatelj BiH itd. Ili što je papagajski ponavljala bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, bulazneći o hiljadama terorista. Da je ostala još jedan mandat danas bi na riječ Bosna u Evropi bježali u skloništa.

Hoće li Schmidt, kao i ministrica Turković, biti pun razumijevanja za hrvatsku politiku. Sastanak u Sarajevu 14.4.2021. ministra Gordana Grlića Radmana sa ministricom Turković je trajao dvostruko duže od planiranog što su oboje opisali kao dokaz koliko je on bio uspješan.

“Imali smo tako dobar i plodonosan razgovor da ga je bilo teško prekinuti”, kazao je novinarima ministar Grlić Radman dodajući kako nema dvojbe da je Hrvatska prijatelj BiH i da će tako i nastaviti djelovati. Med i mlijeko teku između BiH i Hrvatske pa je teško bilo prekinuti sastanak od silne ljepote.

Turković je izrazila zadovoljstvo time što je s ministrom Grlićem Radmanom “uspjela analizirati i reći sve što treba” dodajući kako “vjeruje da su dogovorili kompromisne formule o načinu rješavanja otvorenih pitanja i daljeg jačanja međudržavnih odnosa.”

Kad su Hrvati sjekli šumu na Plješevici na granici kod Bihaća, ona je s hrvatskim kolegom GG Radmanom formirala komisiju? Šta je zaključila ta komisija, zna li iko živ? Kao što je već rekao Winston Churchill: “Ako nećeš da se nešto riješi, napravi komisiju”. U slučaju krijumčarskog polaganja plinovodne cijevi ispod Save, nije se ni oglasila. Zna li dugogodišnja diplomatkinja Turković da u diplomatiji postoje i protestne note? Ona nijedne nije uputila svojoj drugoj domovini, koja po BiH radi šta hoće. Kakvo je to međudržavno poštovanje o kojem ovo dvoje govore, kad nam po noći prave međudržavne plinske priključke.

Komisiju je napravila i za odlagalište nuklearnog otpada u Trgovskoj gori. I predala je u ruke državnom ministru Staši Košarcu. Šta je komisija uradila ? Isto što i ona za sječu šume na Plješevici.

To što ministrica radi podsjeća na drsko sprdanje sa svim politički mislećim osobama, ali i sa građanima ove zemlje. Bar smo očekivali da kaže, makar i diplomatskim rječnikom, šta su bosanskohercegovački stavovi o “konstitutivnosti i legalnom predstavljanju”, ali i o brojnim otvorenim pitanjima sa Republikom Hrvatskom.

Kad Turkovićka razgovara sa Grlićem Radmanom da li to čini kao Hrvatica ili kao Bošnjakinja, s obzirom na dvojno državljanstvo i nacinalnog izjašnjenja u dvije zemlje. Ministrica Turković ima dosta otvorenih pitanja sama sa sobom.

Naime, ima državljanstvo Republike Hrvatske i prilikom njegovog sticanja se izjasnila kao Hrvatica. Turković istovremeno ima prebivalište u Zagrebu i u Sarajevu, a to pravna legislativa Republike Hrvatske ne dopušta, kad su Hrvati iz BiH u pitanju.

U Republici Hrvatskoj se izjašnjava kao Hrvatica, a u BiH kao Bošnjakinja. Kao Bošnjakinja je i imenovana u Vijeće ministara BiH.

Ovdje je ministrica i njeno hrvatsko državljanstvo ne može biti važnije od interesa Bosne i Hercegovine? Ona mora istupati hrabro i jasno štititi interse BiH.

Od nje se traže principijelni i jasni stavovi. U nedavnom intervjuu u sedmičniku “Stav” izjavila je što je preneseno u naslovu: “Nema odstupanja ni milimetar…”

Prvo nam mora otkriti: “Gdje je to nastupila pokoji milimetar?”

Pošto će govoriti u Dubrovniku o virusima, vjerovatno će se složiti sa Grlićem Radmanom i konstatirati kao i u Sarajevu prije tri mjeseca: “Corona virus ne poznaje granice i dobrosusjedski odnosi nemaju alternative”.

Ima li minimum principa u bh. diplomatiji? Bar prema ovim užasnim poniženjima koja dolaze iz Hrvatske…