UZP iz mjesne zajednice

Edhem-Godinjak

Edhem Godinjak, Medris Šarić i Mirko Bunoza oslobođeni su prvostepenom presudom Suda BiH po svim tačkama optužnice.

Godinjak nije prisustvovao izricanju, jer se nalazi u bolnici.

Proces je počeo 28. oktobra 2014. godine i ušao je duboko u sedmu godinu.

Ova je proces kao i mnogi drugi montirani procesi, otvorio niz pitanja na koja već desetljeće i po ne dobijamo odgovore

Kao i do sada nastavlja se progon branitelja BiH. Nije bitno što nisu krivi, bitno je da se progone i da se sude, da se uništavaju njihove ličnosti i razaraju obitelji.

U optužnici se, između ostalog, navodilo da su Edhem Godinjak, u svojstvu načelnika Stanice javne bezbjednosti Trnovo, Medaris Šarić, u svojstvu komandanta Štaba teritorijalne odbrane Trnovo i Mirko Bunoza, u svojstvu komandanta jedinica HV – HOS, svjesno i voljno učestvovali u udruženom zločinačkom pothvatu.

Postaje bitno samo da se vode procesi i da se medijski pravi paralela sa najgorim zločinima počinjenim nad Bošnjacima. Vojni i politički lideri projekata tzv. velike Srbije i tzv. velike Hrvatske su presuđeni za UZP (udruženi zločinački poduhvat) pred Međunarodnim sudom u Hagu (ICTY-MMKS).

Međunarodnim pravosudnim ekspertima  iz Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove nije jasno kakav može UZP biti na lokalnom, to jest opštinskom nivou. Jedan dužnosnik u Hagu, je za Bosna Global rekao da se pita kakvi su to tužioci i sudije koji sebi dopuštaju takve kvalifikacije na opštinskim nivoima?  

Domaće pravosuđe se i dalje ne pita šta je sa 848 predmeta iz Tribunala u Hagu, koji su nakon temeljite obrade stvljeni pod oznaku „A“.  Čudi ipak da nema komunikacije OSCE-a sa ICTY-MMKS oko ovih užasavajućih procesa i sudskih apsurda.  

Ovo nije jedini opštinski UZP, kojim se praktično ismijavaju odluke Međunarodnog suda u Hagu. Time se potvrđuje i razlog zašto se u domaćem pravosuđu u presudama ne nalazi onaj ključni detalj – određivanje karaktera rata što se redovno nalazi u presudama Međunarodnog suda u Hagu srpskim i hrvatskim vođama velikodržavnih projekata, od Ratka Mladića do Karadžića, do presuda Šestorki iz UZP-a HDZ-a.  

Nažalost, takva praksa nije daleko od ismijavanja već dobro izblamiranog domaćeg pravosuđa.