Zbog stravičnih zločina u Prijedoru osnovan je Sud u Hagu

Fikret Alic

Nakon nedavne emisije srbijanske TV Happy u kojoj su ismijavani i nipodaštavani prijedorski logoraši, Helsinški odbor Srbije sa Sonjom Biserko na čelu uputio je službeni Zahtjev članovima Savjeta Regulatornog tijela za elektronske medije u Srbiji (REM) da reagiraju povodom tih sramnih izjava urednika Televizije Happy Milomira Marića i režisera Predraga Antonijevića. Halsinški odbor je, kao saznajemo, prijavu podnio još 4. marta 2021.

Odgovor REM-a bit će indikator spremnosti srbijanske države da se suprotstavi revizionističkim tendencijama.

Helsinški odbor Srbije podsjeća da je Haški tribunal utvrdio činjenice da su srpske snage 30. aprila 1992. godine “preuzele kontrolu nad opštinom Prijedor, nakon čega je na hiljade nesrpskih civila, bosanskih Muslimana-Bošnjaka i Hrvata, zatočeno u logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje”.

“Uspostavljanje ovih logora bilo je posljedica diskriminacije i progona nesrpskog stanovništva i dio plana da se oni koji nisu Srbi protjeraju iz opštine Prijedor. Težina i monstruoznost zločina koji su počinjeni u opštini Prijedor tokom 1992. godine podstakli su osnivanje posebnog međunarodnog krivičnog suda. Haški tribunal je zbog progona na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, ubistava, mučenja i okrutnog postupanja prema zatočenicima logora Omarska, Keraterm i Trnopolje osudio 11 osoba. Među njima su lokalni političari, policajci, te upravnici, komandanti i stražari u logorima”, navode iz Helsinškog odbora Srbije. Helsinški odbor je ukazao i “da su urednik TV Happy i njegov gost izrekli laži na televiziji sa nacionalnom frekvencijom”.

“Narušen je osnovni medijski princip, ali i zakonska obaveza koja se odnosi na istinito i objektivno informisanje javnosti. Ovakvim izjavama, TV Happy, Marić i Antonijević, krše osnovna ljudska prava, vređaju dostojanstvo žrtava i dovode u zabludu građane Srbije, propagirajući lažne informacije koje mogu dodatno da prodube jaz između različitih etničkih zajednica u Srbiji i na prostoru bivše Jugoslavije”, naveli su iz Helsinškog odbora Srbije, te zaključili:

“Upozoravamo da se na ove izjave mora brzo reagovati s obzirom na uticaj koji u javnosti imaju oni koji su ih izrekli. Osudom ovakvih izjava, spriječava se širenje laži o ratovima u bivšoj Jugoslaviji i žrtvama logora i genocida. Negiranje zločina nad Bošnjacima tokom rata 1992-1995. je nastavak ratne propagande koja je imala za cilj dehumanizaciju žrtava i sticanje podrške javnosti za najstrašnije zločine. O tome svedoče brojni lokalni i međunarodni ekspertski izveštaji i utvrđene činjenice”.

Osim Helsinškog odbora, uz pomoć ugledne advokatske kuće u Srbiji, i prijedorski logoraši su, također, podnijeli prijavu protiv Marićeve televizijske kuće.