Đođić: Ocjene za Četvrti AJBDOC Film Festival više nego uspješne (VIDEO)

Svečana ceremonija zatvaranja Četvrtog međunarodnog festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) bit će održana večeras u Memorijalnom centru Kovači.

Direktor Al Jazeere Balkans Tarik Đođić je prije početka ceremonije zatvaranja izjavio novinarima da je Četvrti Al Jazeere Balkans dokumentarni filmski festival došao do kraja te da su ocjene, kako je rekao, više nego uspješne.

– Prvo što smo ponovo ušli u neku normalnost, jer prošle godine je festival uglavnom bio online. Dobra je posjećenost. Mislim da su bili dobri filmovi. Nije još sve završeno, imamo još neke filmove večeras. Vidjet ćemo i ko su nagrađeni filmovi – kazao je Đođić.

Najavio je i sljedeći festival, Peti Al Jazeere Balkans dokumentarni film festival i koji će biti jedan, kako je kazao, poseban događaj.

– To je da ćemo pokušati da okupimo i finansijere filmova, što nije uvijek tako lako i filmske autore iz ovog regiona i šire regije, centralne Azije i Bliskog istoka, da Sarajevo postane centar dogovaranja tih filmova. S jedne strane onih koji mogu platiti, a s druge strane onih koji imaju kreativne i dobre ideje – naveo je Đođić.

Podsjetio je da su tokom festivala, koji je počeo 10. septembra, prikazana 23 filma u tri različita programa, dodajući da je u takmičarskom programu bilo 11 filmova.

– Bilo je nekoliko filmova koje smo pravili prošle godine, na jednom obrazovnom programu za mlade ljude, za novinare, za filmske radnike, to je snimanje filmova mobilnim telefonom tako da smo već ove godine u programu imali tih filmova koji u potpunosti zadovoljavaju standarde – naveo je Đođić dodajući da će večeras biti dodijeljene i tri nagrade.

(FENA)